Op weg met jezelf, wandeltherapie, ervaringswandelen, workshops

Natuurwandelcoaching

BEZOEK NU ONZE NIEUWE WEBSITE: www.aarde-oase.com.

Moeilijkheden, ontwarring en groei
Het leven zit vol met moeilijkheden en conflicten. Je kan deze ook zien als uitdagingen en mogelijkheden tot groei.
Meestal vind je er jouw weg in. Als je niet alleen of met de hulp van vrienden uit je knoop geraakt is het goed om een tijdje een coach op je levenspad uit te nodigen.

Coaching
Een coach is volgens mij een gids die samen met jou even mee loopt en je helpt in het verwerven van inzichten, in het maken van keuzes, in het doorvoelen van emoties en in het uitvoeren van herstellende akties of patronen.
Inzichten zijn nodig om te weten wat de elementen en interacties zijn die je knoop hebben gemaakt. Het doorvoelen van emoties zorgt ervoor dat je bewust contact maakt met wat in je leeft en wat je doet bewegen. Het installeren van herstellende akties is het plaatsen van nieuwe elementen. Het kan dan gaan om nieuwe visies, gedachten, overtuigingen. Misschien leer je surfen op je emoties in plaats erdoor overspoeld te worden. Of je zet concrete akties neer: je stopt met roken of je start met sporten.

Aanwezig zijn in de natuur
Dikwijls ben je het gevoel van een natuurlijk wezen te zijn kwijt, je jaagt je op, je schrokt je eten binnen, je rent van hot naar her, je ademt kort. Je bent onrustig, voelt je angstig, je voelt je neerslachtig en je bent geïrriteerd. Misschien ga je dan wandelen, fietsen, pikt een terrasje mee aan de rand van het meer, je huurt een chalet in de bossen of gaat naar zee. Je voelt je rustiger worden, je laadt je energie op, je blaast uit.
Jouw vermogen, jouw kwaliteiten krijgen meer kansen wanneer je aanwezig bent in de natuur. Je piekeren wordt minder, je slechte humeur neemt af.
Aanwezig zijn betekent bewust zijn van jezelf, de anderen en de natuur. Met milde aandacht ‘kijk’ je naar jouw gedachten, jouw gevoelens en jouw gedrag. Grondingsoefeningen en ademhalingsoefeningen brengen je in het hier en nu.

Bewegen in de natuur
Bewegen in de natuur brengt je naar jouw menselijke vermogens: jouw menselijke natuur. Zo kan je je weer voelen als de natuurlijke mens.
Fysiek bewegen brengt beweging op mentaal, emotioneel, spiritueel en lichamelijk vlak.
Als je tijdens een vergadering helemaal vast zit, is het goed om met zijn allen op te staan, rond te wandelen en te kijken wat er gebeurt. Dikwijls ontspringen er frisse ideeën, er komt beweging. Als je aan het piekeren bent en dus onrustig wordt is het goed om op te staan en een ommetje te maken. Dikwijls verdwijnt het piekeren. Als je je eenzaam voelt is het goed om op te staan, je te bewegen en contact te maken met die beweging en als je wil contact met dat wat je omringt. Lichamelijke beweging beweegt ons hele systeem.

Metaforen en symbolen
De natuur voorziet ons van metaforen en symbolen.
Symbolen en metaforen kunnen inzichten voelbaar maken. Ze raken de mens dikwijls op een dieper niveau.
Een katje loopt plots langs me heen en maakt aan de coachee (de cliënt) duidelijk dat ze geaaid wil worden. De coachee vindt dit aangenaam om te doen. Er ontspringt een gesprekje rond geven en ontvangen……… en mogen vragen. Dit voelde ze aan als een opluchting.
Bij een driesprong vraag ik aan een andere coachee elke weg op te stappen en zich in te beelden voor welke keuze dat pad staat. Hoe is het om op dit pad te lopen? Hoe is het om op dat andere pad te lopen? Gebeurt er iets in jou? Gedachten, gevoelens, gedrag?
Het ervaren, het beleven in een veilige context is dikwijls de kans om beweging te brengen daar waar het vast zit.
Bij een openluchtaltaar in het bos zei een vrouw met depressie me: ‘ Dichter als hier kan je er niet bij zijn.’

De helende stilte
In een natuurlijke omgeving is er meer kans tot stilte. Stilte geeft bij vele mensen bezinning en verbinding. In de stilte kan verborgen kennis opborrelen.
Het mogen beleven van de pardox: niet moeten praten, niets moeten doen, niet moeten tot oplossingen komen en…. op die manier dikwijls nieuwe ervaringen en inzichten verwerven.
Niet iedereen verlangt naar stilte. Sommige mensen worden er onrustig van. Dan kunnen we daarmee aan de slag. Het kijken en luisteren naar een kabbelende beek is voor anderen een openbaring van rust.
Dikwijls eindigt de wandeling in stilte om dat wat waargenomen en ervaren werd te laten bezinken.

Rituelen
Met jouw beslissingen en met jouw nieuwe akties kan jij een diepere verbinding maken. Het neerzetten van een eigen ritueel kan je daarbij helpen. Een coachee brandde een kaars voor zichzelf ter ere van haar werk rond zelfvertrouwen. Een koppel hernieuwt hun huwelijksbelofte op een voor hen belangrijke plek.

Familie-opstellingen
Je stelt je familie op in de ruimte met takjes, dennenappels en andere materialen. Je doet dit volgens jouw waarneming en ervaring. Deze opstelling brengt vele mensen tot een dieper inzicht op mentaal, emotioneel, lichamelijk en spiritueel vlak. Jouw behoeften en wensen krijgen de nodige aandacht.

Het creatieve
Met de natuurlijke materialen die je verzamelt tijdens de wandeling kan je een kunstwerk maken met thema’s die jij belangrijk vindt. Hoe gaat het met je? Waar zit je vast? Wat wens je? Wie ben je?
Kunst staat voor het uiten van wat in jou leeft. Het is een middel om dat wat binnenin zit naar buiten te brengen. Voor vele mensen is het fijn om dit op een non-verbale manier te doen.

Besluit
Naast de beschreven visie en tools hanteert de natuurwandelcoach uiteraard nog andere invalshoeken. Ik werk o.a. met de axenroos, het kernkwadrantenmodel, rollenspel, de veranderingscirkel, psychodrama, mindfulness en hervalpreventie. Natuurwandelcoaching in al haar facetten biedt jou de mogelijkheid om je moeilijkheden, je uitdagingen aan te pakken. Dankzij de natuur rondom jou en je natuurlijke potenties in jou maak jij de keuzes die juist en belangrijk zijn.